GameMaker tutorial - 1. Díl (2024)

Co je potřeba?

Gamemaker 8 - můžete stahovat ZDE

Chuť se učit programovat

Prostředí Gamemakeru:

Když se dostanete přes první okno, otevře se vám samotný Gamemaker.Doporučuji aktivovat pokročilý režim. To uděláte tak, že kliknete na Filea zaškrtnete "Advanced Mode". Teď máte všechny funkce které trialová verzeGamemakeru má. Určitě si všimnete horní nástrojové lišty, která vypadátakto:

GameMaker tutorial - 1. Díl (1)

Popíšeme si jednotlivá tlačítka:

nový projekt, otevřít, uložit| vytvořit spustitelný (*.exe) soubor,sdílet na web| spustit hru, spustit hru v debug modu| vytvořir sprite,zvuk, pozadí, cestu, script, font, časovou přímku, objekt, místnost| infoo hře, globální (hlavní) nastavení hry, doplňky| nápověda

pozn. pokud máte lite verzi Gamemakera,je vedle tlačítka pro nápovědu také zlatý zámek, ten slouží propovýšení na PRO verzi.

GameMaker tutorial - 1. Díl (2)

Ještě byste měli vědět, co je to vlastně za složky v tom levémsloupci. Tyhle složky slouží k přehlednémuus­pořádání obsahu hry -ukládá se do nich všechno co ve hře vytvoříte. Teď si popíšeme tonejzákladnější:

Sprites - Obrázky pro objekty, bez nich byste je těžkonašli GameMaker tutorial - 1. Díl (3)

Sounds - Ozvučení hry

Backgrounds - Pozadí roomů

Objects - Téměř nejdůležitější část hry, objektyjsou nutností pro hru. Bez nich si nezahrajete nic GameMaker tutorial - 1. Díl (4)

Rooms - A tohle je ta nejdůležitější část, bezherních místností byste hru ani nespustili. Dávají se do nich objekty.

Game information - Informace o hře, které se zobrazí přistisknutí F1. Můžete si tam napsat co*koliv, na hru to nemá vliv.

Global Game Settings - Globální (hlavní) nastavení hry.Pokud u objektu něco nenastavíte, bude se řídit těmito pravidly

Sprity a jak na ně

Sprity mají ve hře důležitou roli. Jsou to vlastně textury objektů,které kdyby nebyly, žádného panáčka ve hře neuvidíte. Ale jak jevlastně vytvořit? Je to velmi jednoduché, stačí kliknout na ikonkučerveného Pac-Mana a mělo by se vám otevřít takovéhle okno:

GameMaker tutorial - 1. Díl (5)

Obrázek nahrajete kliknutím na tlačítko "Load Sprite". Vyskočí na vásokno, ve kterém si najdete obrázek. Pokud chcete aby měl průhledné pozadí,zaškrtněte pod náhledem obrázku políčko "Remove Background". To se vámpodaří ale jen v případě, že máte jako pozadí stejnou barvu.Nejčastěji se používá růžová, ale měla by fungovat jakákoliv. Kliknetena OK a potom znovu na OK. A máte vyhráno, sprite je na světě!

Zvuky dělají atmosféru hry

GameMaker tutorial - 1. Díl (6)Bez zvuků by bylahra taková, jak bych to řekl, tichá GameMaker tutorial - 1. Díl (7) Pro vytvoření pěkného zvuku musíte udělat více než u spritu.Začněte kliknutím na tlačítko reproduktoru. Ukáže se "ozvučovací" okno,které má podobu obrázku vlevo. Kliknete na "Load Sound" a vyberete si zvuk.Pokud chcete mít tento zvuk pěkný, můžete ho trošku upravit efekty, kteréjsou v dolním boxu. Na výběr máte pět efektů, každý je trošku jiný. Zesvé zkušenosti, pokud budete v místnosti s diskotékou, dal bych tam FlangerGameMaker tutorial - 1. Díl (8) . V boxu "Kind" si můžetenastavit typ zvuku:

Normal sound - klasický zvuk, který zazní např. přikolizi

Background music - hudba, která bude hrát na pozadítřeba v menu. To je ta hlavní hudební složka tvořící herníatmosféru

3D sound - vytvoří prostorový zvuk - tady je nutnostvíce reproduktorů a lepší zvuk

Use multimedia player - použije při přehrání vášdefaultní hudební přehrávač (takže např. Windows media player, VLC mediaplayer, Winamp a další)

Přes "Volume" si nastavíte hlasitost přehrávaného zvuku. Tlačítkem"Edit Sound" je možné si zvuk trošku poupravit, ale nejspíše je nutnostmít na to nějaký editor, protože na mě vždycky vyskočí hláška, ženemám přiřazený žádný externí editor, ale to asi stejnak zatímnevyužijete GameMaker tutorial - 1. Díl (9)

Po kliknutí na OK se vám zvuk uloží do složky "Sounds" a můžete sivytořit další.

Pozadí hry - Kde to vlastně jsem?

Bez podadí byste ve hře nezjistili, v jakém prostředí jste. Vědět kdejste je užitečná věc, proto vám teď řeknu, jak vytvořit ono pozadí. Jeto snadnější než tvorba spritu - jednoduše klikneme na ikonku obrázku aotevře se okno:

GameMaker tutorial - 1. Díl (10)

Tady jen klikneme na "Load Background" a otevřeme obrázek. Pak už zbývájen kliknout na OK a pozadí je hotové.

Objekty

Bez objektů by to byl jen ozvučený obrázek. Jejich nastavovánívyžaduje většinou trpělivost a zapojení logiky. Je zde hodně funkcí,které si všechny podrobně popíšeme v příštím tutorialu. Nyní se pouzepodíváme jen na vytvoření. Klikneme tedy na modrou kouli v nástrojovéliště. Okno vypadá takto:

GameMaker tutorial - 1. Díl (11)

Teď si budeme všímat pouze levého bloku - základní nastavení objektu.Sprite si vyberete kliknutím na ikonku seznamu. Pokud jste zapoměli udělatsprite, nemusíte toto okno zavírat, stačí kliknout na tlačítko "New" podvýběrem spritu. Pokud chcete aby objekt nebyl vidět, odtrhněte políčkoVisible (hodí se např. na hranice místnosti, od kterých se bude odrážettřeba kulička). Pokud tento objekt bude zastávat roli viditelné zdi,zatrhněte políčko "Solid". Pokud máte více objektů se stejným chováním,můžete chování napsat jen do jednoho objektu (rodiče) a ten potom nastavitjako parrent dalším objektům, které zdědí jeho chování. Depth je vpodstatě vzdálenost objektu od kamery, objekty s vyšší hodnotou sevykreslují později a jsou v pozadí, objekty s nižší hodnotou sevykreslují přes ně.Tlačítko "Show Information" slouží k zobrazeníinformací o objektu.

Rooms - základ hry

Roms, čili herní místnosti jsou úplnými základy při tvorbě hry. Beznich by hra nešla ani spustit. Ale jak na jejich vytvoření? Stačí kliknoutna ikonu pro vytvoření místnosti. Okno vypadá následovně:

GameMaker tutorial - 1. Díl (12)

Nejprve bych doporučil dát místnosti pozadí. To uděláte kliknutím nazáložku "backgrounds" v levo nahoře. Tady jen kliknete na ikonu seznamu pod"Foreground image" a vyberete si. Potom se vrátíte zpět na záložku"objects" a začnete přidávat objekty. To se dělá tak, že kliknete na ikonuseznamu, vyberete si objekt a kliknete do políčka ve mřížce. Pokud chceteobjekty přidávat s větší přesností, zmenšete číslo vedle "Snap X" a"Snap Y" které jsou nahoře. Mřížku si můžete vypnout kliknutím na jejíikonu (vedle "Snap Y"). Až bubete mít místnost kokončenou, kliknete nazelenou fajfku v levém horním rohu.


To by bylo pro začátek vše. V příštím tutorialu se podrobně podívámena všechny funkce objektů.


GameMaker tutorial - 1. Díl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6674

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.