Zijn mijn pianotoetsen van ivoor? (Hoe te vertellen) (2024)

Het gebruik van ivoor voor juwelen, bijvoorbeeld, maar ook voor pianotoetsen, is in vele delen van de wereld al enkele decennia niet meer toegestaan.

Niettemin zijn er veel (oudere) piano’s en vleugels die nog ivoren toetsen hebben. In deze gids leer je snel en gemakkelijk hoe je ivoren toetsen op je piano kunt herkennen.

Zijn mijn pianotoetsen van ivoor?

Als je piano vóór de jaren 1970 gebouwd werd, zijn de toetsen waarschijnlijk van ivoor. Schijn dan met een ultraviolette zaklamp op de sleutels. Als de toetsen wit of blauw weerkaatsen, zijn ze ivoorkleurig.

Als je ook wilt weten waarom ivoor in de eerste plaats voor toetsen gebruikt werd, hoe je nog steeds (legaal) een piano met ivoren toetsen kunt kopen en welke materialen tegenwoordig gebruikt worden, ben je op de juiste plaats.

Waarom werden ivoren toetsen voor piano’s gebruikt?

Het antwoord is eenvoudig: vanwege het gevoel.

Het is een feit: elke pianist denkt anders over ivoren toetsen. Of je houdt van ze of je haat ze.

De ivoren toetsen voelen heel zacht aan. Dit geeft een heel bijzonder speelgevoel dat je alleen met ivoren toetsen kunt krijgen.

Het gevoel om op een piano (of een vleugelpiano) met ivoren toetsen te spelen is niet echt te beschrijven.

Het is het beste om het uit te proberen als je de gelegenheid hebt om op een goede oude piano te spelen.

Als je tot de conclusie komt dat je dol bent op het gevoel van ivoren toetsen, rijst natuurlijk de vraag: Hoe kan ik vandaag een piano met ivoren toetsen kopen?

Hoe kan ik een piano met ivoren toetsen kopen?

Belangrijk: In sommige delen van de wereld is niet alleen de nieuwe produktie van ivoor illegaal, maar ook het algemeen binnenbrengen van ivoor.

Voorbeeld: In Zwitserland mag je geen piano met ivoren toetsen bezitten. Voordat je je piano in Zwitserland invoert, moeten de toetsen verwisseld worden.

Maar als je in een land woont dat de aankoop van historische piano’s met ivoren toetsen niet verbiedt, is hier een lijst van dingen waar je op moet letten:

1: Leeftijd. Al in het begin van de jaren 1950 werden in sommige landen de eerste wetten aangenomen die de handel in ivoor verboden. Afhankelijk van het merk moet je er zeker van zijn dat de piano oud genoeg is. (Bijvoorbeeld Steinway en C. Bechstein werden ze gebouwd tot ongeveer de jaren ’60). Als je een jongere piano koopt, zal die hoogstwaarschijnlijk geen ivoren toetsen hebben.

2: Toestand. Zoals met alle oude dingen is de conditie erg belangrijk. Zorg ervoor dat de piano (vooral het hout en de mechaniek) in goede staat is. De meeste handelaren verkopen oude staande piano’s en vleugelpiano’s opgeknapt. Daar hoef je je meestal nergens zorgen over te maken.

Zijn mijn pianotoetsen van ivoor? (Hoe te vertellen) (1)

3: Originaliteit. Als je een gereviseerde piano koopt, moet je er zeker van zijn dat de toetsen origineel zijn. Als de sleutels vervangen zijn, zullen ze 99% van de tijd van een ander materiaal gemaakt zijn.

4: Merk. Ivoor is altijd een betrekkelijk duur materiaal geweest. Daarom werd het vooral door premium fabrikanten gebruikt voor de toetsen. Als je een piano bekijkt van Steinway and Sons, C. Bechstein, Boesendoerfer of dergelijke, zullen de toetsen bijna altijd van ivoor zijn, terwijl goedkopere fabrikanten vaak andere materialen hebben gebruikt.

Nu heb je een klein overzicht van hoe je een piano met ivoren toetsen kunt zoeken.

Heb je echter al een piano gekocht en wil je weten hoe je in detail kunt nagaan of er ivoren toetsen geïnstalleerd zijn, laat ons dan nu deze vraag beantwoorden:

Hoe kom ik te weten of mijn pianotoetsen ivoor zijn? (In 5 eenvoudige stappen)

1: Ivoren sleutels bestaan meestal uit verschillende delen.

De meeste ivoren toetsen bestaan uit verschillende delen. Meestal is er ter hoogte van de zwarte toetsen een spleet tussen de 2 delen die samen de ivoren toets vormen. (Op piano’s van hoge kwaliteit is deze spleet echter vaak moeilijk met het blote oog te zien).

2: Ivoren toetsen hebben een heel specifiek patroon.

Terwijl toetsen van plastic meestal helemaal glad zijn, hebben ivoren toetsen meestal een bepaald patroon. Je kunt het meestal vergelijken met heel kleine groeven die in de sleutel zitten. (Ook deze zijn meestal alleen zichtbaar als je dicht bij de toetsen komt).

3: Ivoorkleurige toetsen worden vaak gelig.

Een andere aanwijzing is als je sleutels een licht gelige tint hebben. Dit is echter geen criterium voor uitsluiting, want ook sleutels van andere materialen kunnen onder bepaalde omstandigheden geel worden.

4: Ivoren toetsen worden gemakkelijker vuil.

Ivoren sleutels zijn veel meer 3 dimensionaal dan gewone sleutels. Daardoor worden ze gemakkelijker vuil omdat stof zich gemakkelijker ophoopt in de kleine groeven in de toetsen.

Dus als de toetsen van je oude piano heel snel vuil worden (en zich snel een zwarte/donkere laag vormt), zijn het waarschijnlijk ivoren toetsen.

5: Ivoren toetsen gloeien onder ultraviolet licht.

Als je een ultraviolette zaklamp hebt en ermee op de toetsen schijnt, beginnen de toetsen wit of blauw/paars te gloeien.

Kijk nu voor ultraviolette zaklampen op Amazon door op deze link te klikken.

Zijn mijn pianotoetsen van ivoor? (Hoe te vertellen) (2)

Hier zie je een voorbeeld van mijn eigen piano. Zoals je ziet zijn zowel het patroon van de toetsen als de kleine spleet op elke toets niet meteen duidelijk. Ook zijn de toetsen net een beetje gelig, maar dit is een gevolg van de goede kwaliteit van de piano.

(De piano is een C. Bechstein, gebouwd rond 1965).

In het algemeen is er geen “bewijs”. In plaats daarvan kun je er zeker van zijn als ten minste 2-3 van de hierboven genoemde aanwijzingen aanwezig zijn.

Wat betekent het voor mij als ik een piano met ivoren toetsen heb?

Dat hangt af van waar je bent. In veel landen is het legaal om historische ivoren voorwerpen te bezitten, in welk geval je niets hoeft te doen.

Maar als je bijvoorbeeld in Zwitserland woont, moet je het toetsenbord laten vervangen.

Natuurlijk is het niet verboden het klavier te veranderen als dat in het betreffende land is toegestaan, maar je wilt het om persoonlijke redenen veranderen, omdat je het niet prettig vindt aanvoelen of omdat je geen ivoor wilt.

Wordt ivoor tegenwoordig nog voor pianotoetsen gebruikt?

Ivoor is (terecht) niet langer legaal in de meeste delen van de wereld. Daarom nemen alle pianofabrikanten nu hun toevlucht tot andere materialen (meestal kunststoffen).

Samenvatting en conclusie

In dit artikel hebben we bekeken hoe je ivoren toetsen op je staande of vleugelpiano kunt herkennen.

We bekeken ook wat je kunt doen om vandaag legaal een tweedehands piano met ivoren toetsen te kopen, als dat legaal is in het land waar je woont.

Het is belangrijk op te merken dat ivoren toetsen niet beter of slechter zijn dan andere toetsen.

Veel pianisten geven de voorkeur aan ivoren toetsen, maar evenveel pianisten geven de voorkeur aan normale toetsen.

Als je een piano met ivoren toetsen wilt, moet je beslist op de tweedehands markt rondkijken, want ze zijn nieuw niet meer verkrijgbaar (en het zou onverantwoord zijn).

Ik wens je veel plezier met je nieuwe kennis!

Zijn mijn pianotoetsen van ivoor? (Hoe te vertellen) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.